Oline

Dato

20 - 21 jul 2022
Utløpt!

Tid

Hele dagen

Kostnad

Gratis

Slåttefest

Slåttefesten holdes på Opsal Gard den 20. og 21. juli. Da er gården åpen for alle som har lyst å prøve seg med ljå utover dagene. 

Det blir undervisning i bruk av ljå av Trond Solberg kl. 10 den 20. juli. 
Der vil vi lære, hvordan vi skal bruke ljåen, og hvordan kommer vi inn i den tilfredsstillende dansen som kan oppstå? Vi lærer hvordan ljåen skal slipes for da er mesteparten av jobben gjort, og hvordan vi skal henge opp på hesjene. Slik blir det en frodigere eng til neste vår, da vi vil så lokale villblomstfrø. I år er kanskje andre året på tusen år, da denne åkeren ikke er under plogen og sådd med korn eller gress. I fjor kom nesten ikke en eneste blomst akkurat her selv om det var enormt mye blomster ellers på beiteområdene. Allerede i år er det blitt flere villblomster. Da kom nektar for neste års humler bier sommerfugler og alle slags bevingede småkryp. Og dermed mer mat til fuglebarna!

Konkurranse, konsert og feiring
21. juli kl. 12:00 blir det holdt konkurranse om hvem er raskest og best med ljåen og de blir kronet slåttekongen eller dronning. Og vi feirer med konsert og fest fra kl. 18:00. Konserten blir med Oline Sofie Bakkom med fortelling fra Beata Frankowska.
Arrangementet er gratis! Vi er takknemlig å få støtte fra Stange kommune som bidrar til at vi får Oline Sofie Bakkom til å spille for oss. i tillegg kommer gruppen fra Polen på kunstnerbesøk med fortelleren Beata Frankowska.
Oline Sofie Bakkom er en av våre nærmeste naboer. Hun er komponist, felespiller, tekstforfatter, festivalgeneral, og synger nydelig i tillegg. Oppvokst i Rendalen, med musikalske røtter fra Østerdalen., nå bosatt i Vallset i Stange kommune. Oline er en av Norges fremste folkemusikere på fele. 2016 feiret hun 20 års jubileum som første utenlandske dame som ble svensk riksspellmann.

Konferansier Georgiana Keable er gårdskona. Hun er ansvarlig for utvikling av gården og det å veve naturmangfold sammen med kunst og kulturmangfold. Georgiana Keable har vært en pioner for fortellerrenessansen i England og i Norge, grunnlegger av Fortellerhuset, Fortellerfestivalen og FortellerRadio. Hun elsker miljøfortellinger – myter, botanikk, eventyr eller historiske dramaer.

Å slå gress har mange hensikt! Det kommer til å føre til mange flere ville blomster neste år – slåtteeng er de stedene i norge med mest utbredt biomangfold. Samtidig blir det vintermat til hestene. Og så er det en superbra mulighet for utefest med levende musikk og dans.

Presentert av:
Trond Solberg og Oline Sofie Bakkom

Praktisk informasjon og påmeldingsskjema.