Våningshuset

Restaureringen av våningshuset på Opsal Gard, – so far…

Her var det mye å gjøre!

Det begynte med dreneringen av området foran sør-øst siden av huset.
Vann har samlet seg i en liten dam og dermed rent fritt under huset og skapt råte og forskyvning av bærende steinvegg nederst. Vi gravde ut all jord med dugnadsarbeid.

Så kom Manfred Augustin fra Drømmeverket og støpte nederst i fundamentet med rør slik at vannet ble ført inn i rør og ledet ut på nedsiden av huset. De forsikret seg om at sement ikke kom borti trevirket.

Så fjernet de to lag med gulv innvendig. Vi tok vare på en del av gulvet til videre bruk andre steder i huset, men mye var råttent og vi bestilte nytt gulv i heltre.

Dreneringsrørene ble lagt under gulvet.
Imens brukte de noen av de gamle tømmerstokkene som lå i låven og kjøpte inn det som manglet. Når gulvet var ryddet satt vi inn glassopor (resirkulert glass som drenerer og isolerer).

Kledning innvendig i rommet ble tatt ned. Bærende elementer som ikke var råtne ble malt med Boracol. Veggen ble isolert med trefiberisolasjon.

Den historiske kledningsprofilen i rommet er ikke tilgjengelig lenger så det ble hyret inn spesialisten Thomas Arthur Andresen som høvlet ny kledning der det manglet.

Det har også vært lekkasje i taket så himlingen måtte repareres og til det brukte vi gamle kledning av riktig type som lå igjen på stabburet.

Taket ble fylt med cellulose
isolering og til slutt ble det nye gulvet lagt.

De to gamle ovnene på denne siden av huset er ikke i stand.

Vi tok inn en lignende oven som er restaurert fra kårboligen til sør-vest rommet og til sør-øst rommet kjøpte vi en ny norsk klebersteinsovn som det mest effektiv og passende ovn til huset.

Tore Granmo har satt inn nye elementer i den gamle pipen og monterte både den gamle og den nye klebersteinovn.

Himlingen på kjøkkenet ble ryddet av det resterende sagflis og råtne trevirke etter gamle vannskader. Der også har vi isolert med celluloseisolering.

Det ble holdt dørverksted over to helger i mars med 12 deltagere og hjelp fra Kulturminnefondet.

Det var utrolig morsom å bli med på og førte også til restaurering av inngangsdørene i kårboligen og at 6 flere dører i våningshuset kan lukkes.

Det er sendt inn egen rapport om kurset.

Vi måtte vente til mars før Svein-Erik Wolden og teamet var klar til å sette i gang med glassverandaen.

Glassverandaen har blitt holdt i sjakk med noen store søyler men det var helt tydelig å se at dette var midlertidig.

Ved å sette inn nye søyler og sikre øverste verandaen kunne de sette inn vinduene som vi har restaurert i løpet av vinteren.

Så ble nederste delen også kledd inn. Vi så fra gamle liggende trevirke nedenfor verandaen at det hadde vært slik før.

Etter råd fra Tore Granmo, ba jeg Wolden også om å jekke gulvet midt i huset.

I fjor holdt vi vindusrestaureringskurs med Chris Nerdal. I løpet av høsten/vinteren har jeg videreformidlet ferdigheter med vindusrestaurering til mange.

Jeg har hatt over 30 frivillige unge mennesker fra forskjellige land i Europa som har arbeidet på gården som frivillge. Vi hadde som mål å ta 8 fag men har gjort mer enn det doble – 20 fag. Mange av disse var på glassverandaen fordi jeg tenkt det ville være bra å ha dem klar når verandaen skulle sikres.

Det ble også holdt et åpen kurs for lokale folk som vil lære om vindusrestaurering.

Et ekstra element som vi fikk til som ikke var med i denne opprinnelige søknaden er at vi har malt hele glassverandaen med linoljemaling.

Når det først var satt opp stillaser brukte vi anledning til å jobbe der.

Mange dugnads-timer gikk til å forberede i løpet av påsken og så malte vi det hele. I løpet av sommeren fikk vi malt nesten hele kledningen utvendig.