Speaker

  • Mari Jerstad
    Mari Jerstad
    fordyper seg i forskning innen urtemedisin

    De siste årene har jeg jobbet med etnobotanikk, en studie av hvordan planter oppfattes. Vi er innom medisinske planter, sanselige inntrykk, observasjoner av dyr og deres forhold til planter, og mer.

Location

Opsal Gard

Date

Jun 19 - 20 2021

Time

10:00 - 14:00

Cost

2,000 Kr

Sanselig kunnskap – et urtekurs

Dette urtekurset omhandler urter til bruk i mat og medisin. Vi fordyper oss i et utvalg av plantene som vokser i skog og mark på Opsal gård. Vi tar noen turer ut for å observere og sanke noen planter. Inne blir det litt teori om hvordan planter brukes som helsefremmende midler. Vi vil også lage lunsjen sammen i tillegg til noen urteprodukter. Kursdeltagerene vil få muligheten til å ha en sanselig opplevelse av plantene og dermed utvikle et personlig forhold til hvorfor nettopp disse plantene har vært brukt i medisinen i årtusener

Lørdag Velkomst, presentasjonsrunde, og kort introduksjon til kurset. Så starter vi med en meditativ te-seremoni. Deretter går vi en tur i marka. På turen blir det snakk om en rekke planter vi møter på veien. Vi plukker noen og lager lunsj med ville vekster. Etter lunsj har vi en fordypning i et utvalg planter. Vi lager noen urteprodukter. Vi avslutter med et deilig fotbad og er ferdige kl. 16:00.

For kursdeltagere som overnatter på gården blir det flere aktiviteter på ettermiddagen. På kvelden blir det en uformell fortellerstund, ta gjerne med et instrument eller en historie.

Søndag Vi starter med å gå i dybden med et utvalg planter som vi skal sanse og diskutere. Deretter skal vi ut og møte planter i den lokale floraen. Vi utforsker hvordan trygt utforske den botaniske verden gjennom egen kropp. Vi diskuterer hvordan å flette inn litteratur og gode kilder med egne opplevelser innen plante medisinen. Kuset avsluttes kl. 14.00 på søndagen.

Mari Jerstad leder vandringen

Som 13 åring bestemte Mari seg for å jobbe med urtemedisin. Hun fullførte vgs som økologisk agronom fra Sogn Jord- og Hagebruksskolen og fikk bachelorgrad fra universitetet i Lincoln innen vestlig urtemedisin. Mari trives med å holde kurs og turer innen urtemedisin, hun føler at kunnskap om plantene burde være allmennkunnskap.

Mari er en tredje generasjons forteller og har jobbet med fortellerkunst fra en alder av tolv år. Hun er programleder på podcast og radiopro-grammet «Ugress» et program som handler om medisinske planter. Mari er medlem av Norsk Naturterapeuters Hovedorganisasjon (NNH). Der er hun fagkontakt for fytoterapi faggruppen.

Våren 2021 fullførte Mari en etnobotanisk studie gjennom masterprogrammet «International Community Health» ved Universitetet i Oslo. Oppgaven het: «You sense it at once : Perceptions of Plants in rural west Norway».

Hør om planter med Mari’s podkast – Ugress

Praktiske informasjon
Kurs tider: Lørdag 10.00-16.00  Søndag 10.00-14.00
Kursavgift: 2000 kr/
1600 kr for student/honnør
Lunch er inkludert i kursavgiften.
Overnatting og middag kommer i tillegg.

For påmelding/andre spørsmål ta kontakt med Georgiana Keable.