Dato

03 - 04 mai 2022
Utløpt!

Tid

Hele dagen

Kostnad

Gratis

Komposisjonsmaling

Komposisjonsmaling har mange lokale navn; vassmaling, brun-rødt, slamfärg. Oppskriftene er like mange. Felles for all kompmaling er at den er fantastisk billig og enkel å koke selv. Den lukter ikke sterkt. Den er helt uten skadelige stoffer og er lett å påføre.
Stabburet skal males! Stabburet på Opsal gård var på vei til å ramle ned. I samtale med håndverkere ble arbeidet ganske omfattende. Men fordi vi innså verdien av stabburet i forhold til gården som senter for biomangfold og hvilke verdi det har som en del av det historiske tunet, tok vi utfordringen.
Det ble løftet 1100 cm i den ene hjørnet og 49 cm i det laveste hjørnet. Det ble fraktet og satt på plass store steiner, som stod på gården, som fundament. Til det fikk vi hjelp av naboen Erik Storhov som kjører gravemaskin. Nå synes vi det fortjener et nytt strøk med maling og kompmaling er det beste vi vet om. Vi prøvd å starte på dette i fjor men innså at vi trengte ekspert hjelp. Da klarer vi neste gang å gjøre det på egenhånd.

Kursleder Ida M. Ottersen
Ida M. Ottersen er malermester og antikvarisk ingeniør fra Oslo. Hun er Avdelingsleder i antikvarisk avdeling i Alliero. Hun er også med i Fortidsminneforeningens ressursgruppe for gode formidlere innen tradisjonshåndverket.

Ida viser oss hvordan vi koker maling, påføring av maling og holder et foredrag om historisk maling og materialer. Dag to klarer vi oss på egenhånd.

Litt mer om malingen – en kompmaling er i utgangspunktet et melklister kokt opp av rug eller hvetemel. Hveten egner seg bedre, men rugmelet var nok det mest brukte tidligere på grunn av pris og tilgjengelighet. Klisteret kokes i 30 min og tilsettes litt salt, jernvitrol (jernsulfat med krystallvann) og fargestoff.

Praktisk informasjon og påmeldingsskjema.