Dato

12 - 13 mar 2022
Utløpt!

Tid

Hele dagen

Kostnad

400 Kr

Dør restaurering, modul 1.

Praktisk informasjon og påmeldingsskjema.

Påmeldingsfrist 9 mars 2022.

Alle dører leder til rom.

Døren er et av de mest klassiske snekkerproduktene i norske hus. Den har en klar funksjon og en tydelig oppbygging. Gamle dører kan være sjarmerende og løfte inntrykket av et rom eller en fasade. De kan også være irriterende skjeve, ikke lukke ordentlig, subbe mot karmen, knirke eller gå av hengslene. Det er mange elementer som skal stemme for at en dør skal gå godt. Av og til kan en liten justering gjøre underverker, mens andre ganger er det nødvendig med større inngrep. I dette kurset skal vi ta for oss døren som struktur og som system.

Vi skal også lete etter spor fra de som har gått gjennom dørene. Hvem er den som har brukt de? Har de lukket de forsiktig, med et brak eller ikke i det hele tatt. Har de smurt hengslene, åpnet  med hofta, skulderen eller et lite spark? Har dørene vært reparert før? All denne informasjonen kan hjelpe oss med å ta gode valg og ikke restaurere dørene i hjel.

Dagene blir lagt opp romslig med god tid til pauser, tur og avslappning. Lørdag kveld etter middag er det sosialt samvær med en uformell fortellerstund, ta gjerne med instrument eller en kort fortelling!

 

Modul 1 – Døren som struktur

I denne modulen tar vi for oss dørbladets oppbygning og restaurering av dette. Vi går inn på hvorfor dører bygges som de gjør, ser på vanlige problemer med gamle dører og hvordan de kan utbedres.

Dag 1

Introduksjon
Hvorfor restaurering? Hva er det?
Oppbygging av en dør. Prinsippet med ramme og fylling, treets anatomi.

Praktisk arbeid
Demontering av dør fra karm.
Kontroll av dørblad, vurdering av arbeid.
Åpning av dørblad. Registrering av skader.

 

Dag 2

Introduksjon
Dørens historie.
Hva skal vi gjøre, hva skal vi la være?
Litt om liming og limtyper.

Praktisk arbeid
Vurdering av skader.
Reparasjon av skader.
Sette sammen dør med lim/kontrakiler/treplugger.

Mens vi venter på at limet tørker kan vi foregripe modul 2.
Ta en titt på de øvrige dørene i husene og se hva vi finner.

Praktiske detaljer, mat og overnatting.
Underveis i kurset blir det servert kaffe, te og kaker. Ta med egnete klær, detaljene følger med påmeldingsbekreftelsen. Middag serveres lørdag kl. 17:30 med en kostnad av 150,- For de som vil overnatte er det gratis overnatting for telt. Ønsker du å sove i seng i huset se på påmeldingskjemaet, ta med eget sengetøy.

Om Kursholder
Snekkermester Ilker Dursun har over 20 års erfaring som møbelsnekker og restaureringshåndverker. I 2021 fullførte han en BA i kulturarv og bevaringskunnskap ved UiO. Han er basert i Oslo og har god kjennskap til klassiske fyllingsdører fra bygårder og praktbygg i hovedstaden.
Han er opptatt av dørens funksjonalitet og har en pragmatisk tilnærming til restaurering av dører i bruk: God funksjon sikrer et langt liv og minsker faren for utskiftning. Døren er ofte bedre bevart enn veggen den sitter i og kan fortelle mye om husets historie.
I tillegg til å verdsette gamle dører som historiske dokumenter er Ilker også begeistret for de estetiske kvalitetene som bare levd liv og flittig bruk kan frembringe. Han liker derfor å tilnærme seg overflater med lett hånd.