Kartlegging av naturskog på Opsal gård
Den tidligere storgården, Opsal Gard på Tangen, har en historie som går langt tilbake i tid, før 2020 har gården stått mer eller mindre ubebodd i 50 år. Beitemark har vært i bruk, men skogen har stått uberørt.
Kart fra Nibio viser 224,7 dekar med høy bonitet og 16,7 dekar med lav bonitet. 16,9 dekar er registrert som nøkkelbiotoper (Miljøregistrering i Skog (MiS)) (eldre lauvsuksesjon, gamle trær og rik bakkevegetasjon). I vest står det et kalkrikt område med ask, hassel og mye blåveis. Ask og klosterlav er registrert på artsdatabasen. Det er søkt om frivillig vern med negativt svar fra Miljøverndepartementet men Statsforvalteren i Innlandet har anket saken.Vårt mål med dette prosjektet er å kartlegge hele skogen, inkludert tiltak for å dokumentere signalarter og rødlistede arter. Vi er så heldig å ha fått med oss biolog, naturmangfold-rådgiver, og sopp- og lav-spesialist Tom Hellik Hofton
I tillegg til en detaljert rapport, ønsker vi å løfte og formidle verdien av naturskog i dette område og generelt i Norge, gjennom websiden, sosial media, lokal media og en åpen dag. Opsal gård er en ‘gård som utdanningsarena’ og dermed har vi mange unge frivillige som arbeider her hele året. De skal observere og, der det la seg gjøre, bidra til kartlegging og formidling.
DYBDEKARTLEGGING
Vi ser på nasjonale naturskogkartet at Opsal har mange elementer som indikerer tegn til naturskog, dog ikke kartlagt. Det er mange gamle trær av forskjellige arter og liggende dødved, tre med hengelav, rik bakke vegetasjon, hule lavtrær og stor variasjon i soppvekst. Vi tror at dette prosjektet kan øke kunnskap og interesse før naturskog, på tross av sin størrelse, då det er et relativt lite areal, men mangfoldet stort.
PRAKTISK UTFØRELSE Skogskartlegging skal ta sted over 2,5 dager og Hofton vil bruke en skreddersydd metodikk basert på NiN metodikken. Hofton har erfaring med feltkartlegging etter typesystemet «Naturtyper i Norge – NiN2» fra 2021 (utvalgskartlegging etter Miljødirektoratets instruks, og frivillig vern av skog), og har også deltatt i utredningsarbeid knytet til NiN2 og NiN3.
Hofton har det nødvendige utstyret til å undersøke alder av trær, og omfattende god kompetanse i forhold til sopp og lav. Vi håper bl.a. at han kan bekrefte om bruken av styving til dyrefor ligger til grunn for en del uvanlig vekst.
Vi har satt av 2,5 dager til rapportskriving som vi vil bruke som kilde til formidling.
I tillegg til å spre prosjektet på websiden og i Sosial media, vil prosjektet avsluttes med en åpen dag for lokalbefolkning der vi viser frem funn og nyter den vakre skogen sammen.
Tom H. Hofton
Nøkkelkvalifikasjoner
· Stor erfaring (i profesjonell sammenheng siden 1998) med kartlegging og dokumentasjon av natur og biologisk mangfold. Herunder naturtypekartlegging (DN-håndbok 13 og NiN), skogkartlegging (etter både tidligere metodikk og NiN-basert metodikk) (Statskog, frivillig vern, bekkekløfter, kalkskog, regnskog, kystfuruskog, edelløvskog), planlagte verneområder (inkl. nasjonalparker), handlingsplaner for truete arter og naturtyper, konsekvensutredninger for utbyggingssaker, etc. Hofton har erfaring med feltkartlegging etter typesystemet «Naturtyper i Norge – NiN2» fra 2021 (utvalgskartlegging etter Miljødirektoratets instruks, og frivillig vern av skog), og har også deltatt noe i utredningsarbeid knyttet til NiN2 og NiN3.
· Mye erfaring med ulike typer utredningsarbeid knyttet til natur og naturmangfold, bl.a. naturtypeutredninger (DN13, noe også NiN), handlingsplaner for truete arter og naturtyper, planlagte verneområder (skogvern, nasjonalparker), naturfaglige evalueringer av bl.a. områdevern, rødlistevurdering av arter (fast medlem i Artsdatabankens ekspertkomité for sopp, med hovedansvar for vedlevende arter), konsekvensvurderinger i utbyggingssaker.
· Bred kompetanse innen økologi, botanikk og zoologi, og meget god økologisk forståelse av natur og biologisk mangfold generelt og i de fleste naturtyper.
· Spesialkompetanse innen skogøkologi og skognatur, herunder en rekke skogtyper og deres økologi og artsmangfold – bl.a. naturskog/gammelskog og tilhørende økologiske prosesser (både granskog, furuskog, lauvskog), bekkekløfter, kalkbarskog, boreal og boreonemoral regnskog, kystfuruskog, sørboreal-boreonemoral blandingsskog.
· Svært høy artskunnskap på flere artsgrupper opparbeidet gjennom mer enn 25 års feltarbeid, praktisk erfaring, teoretiske studier og profesjonelle prosjekter. Dette omfatter økologisk forståelse av ulike artsgrupper, spesifikke habitatkrav til svært mange arter, og bestemmelsesarbeid. Spesialkompetanse på vedlevende sopp (økologi, taksonomi, felterfaring, artsbestemmelse inkl. mikroskopering), meget høy kompetanse også på lav og jordboende sopp (særlig kalkbarskogs-mykorrhizasopp), god kompetanse på karplanter og noe på moser. Har stor evne til å finne spesielle arter i felt, med fokus på forvaltningsrelevante arter og lite kjente arter.