Regenerasjonen av jord, planter og sopp er svært avhengig av husdyr.
Det som kan fungere best for artsmangfold er å ha forskjellige type drøvtyggere i beitemark og beiteskog.
Vi har foreløpig kuer, griser og hester, tre slag.
Kuene er et samarbeid med en bonde som har vært her i over 40 år.
Han husker når han kom her som gutt og akte ned den store bakken.
Hver sommer kommer ammekuene og beiter i to av beitemarkene på gården. De er vennlige og nysgjerrige og koser seg her på gården.
Grisene kom i januar 2023
Grisene ble født i juni 2022 og kom til gården i januar 2023, 6 månder gamle. De er utrolig flinke til å grave, de spiser hva som helst av restemat og røtter og gress når de graver, så de erstatte traktor på en vis. Det tok litt tid før de følte seg komfortabel her og vi merket at halene krøller seg når de er lykkelige. Griser sies å være mer intelligente enn hunder, men mennesker har ikke utviklet den samme kommunikasjonen som med bikkjer. Vi har gått mange tur med grisene, de elsker det og følge etter deg så lenge de tror du har noe mat. De er veldig populær blant de frivillige og heter Heidi Yin og Bernadette Yang.
De gravde opp en ny potethage til oss og forberedte et område der vi ønsker å lage dam. De har også vært i skogen i et område som var tett granskog for å grave og forberede jorda til en mer mangfoldige natur. De er eksperter på å komme seg ut gjennom gjerdene og elsker å løpe langs veiene og hilse på naboene.
Hestene kom mai 2023.
Vi ønsket å ha hester fordi de beiter annerledes enn ku eller gris. Når man tar enn titt på møkk ser man et stort mangfold av biller, andre innsekter og sopp som vil bidra til jordhelsen på gården. På sikt håper vi å kunne få hjelp med gårdsdriften.
Malva og Ciabatta har arbeidet på Fokhol gård i mange år som arbeidshester. Men våren 2023 innså hesteansvarlig der at det var for mange hester på Fokhol. Det hadde vært vanskelig å selge dem, på grunn av alderen til Malva og at begge hadde problemer med beina, men de viste at vi var på utkikk og kontaktet oss. Vi takket ja!
Det har vært en veldig spennende utvikling for oss som har lite hestekunnskap. Disse Ardennes hestene er enorme men stort sett veldig snill og tålmodig. Heldigvis har Luise fra Fokhol kommet for å hjelpe oss med trening.
Vi så allerede når hun kom at Malva var syk men hun våknet i løpet av sommeren og ble feit og glad. Dessverre var vinteren tøff for henne og hun døde i januar. Da mistet vi en fantastisk hest som vi ble mer og mer glad i.
Malva og Ciabatta var perlevenner og etter at Malva døde var Ciabatta alenehest i noen uker.
Vi satt henne sammen med grisene og det virket greit bortsett fra at hun ble lei av å være i et så lite område og knuste gjerde så vi måtte plassere henne tilbake i den store beitemark.
Snart kommer en ny hest…
Gårdskatten Bast (etter den egyptiske kattegudinnen) er genial til å fange mus.
Hun kom allerede oktober 2020 da Opsal Gård var en ekstremt populær adresse for musefamilier.
I en alder av 9 uker jaktet Bast sin første mus og så seg aldri tilbake. Hun har fått strenge formaninger om å ikke jakte fugl, noe som hun stort sett har hørt etter.
Hun er utrolig populær blant de frivillige og det har vært flere som har prøvd å kidnappe henne.
De ville dyrene på gården
En nabo fortalt at det er en gaupe som gikk alltid langs den ene husveggen, så rommet på våningshuset har fått navnet gaupestuen. Vi har sett spor av gaupe bla. ved låven.
Vi er så heldig at vi er innenfor ulvesonen og frivillige har sett spor av ulv, ikke på selve gården men litt lengre borte. Til og med bjørn ble observert av en nabo på selve gården, men det ble dessverre skutt når den vandret videre.
Vi er så heldig at vi har både låvesvaler og tårnsvaler som bor i våningshuset, i låven og i stabburet. Vi har vært forsiktig med oppussing slik at de kan fortsatt komme inn og ut og brukt trefiberisolasjon på loftet som vi håper vil ikke være til bry for dem.